Du som är ny med Cicero, ta kontakt med Cicero support så skapar vi en personlig användare till dig, informerar om manualer och kurser mm.
Nya releaser
Natt mot onsdagen den 1 november uppdaterades Cicero LMS till version 1.40.0 (Cicero Mobile 1.4.0) och natt mot onsdagen den 15 november uppdaterades Cicero LMS till version 1.40.1 (Cicero Mobile 1.4.1).
De båda releaserna har innehållit en del utveckling som berör biblioteken i Norge och Danmark.
F12 Självbetjäning
Korrigeringar har gjorts i självbetjäningsklienten, som ibland kraschade och fick startas om.
Nästa release
Natt mot den 29 november 2023 uppdaterar vi Cicero LMS till version 1.40.2.
Kurser
Är du ny på biblioteket och behöver grundläggande kunskap om Cicero? Nu har vi lagt ut nya kurstillfällen, Schemalagda kurs.
Biblioteksstatistiken 2023
Hur ser verksamheten ut på Sveriges bibliotek? Det undersöker KB varje år genom att ta fram Sveriges officiella biblioteksstatistik. KB skickar enkäten till bibliotek som har avsatt bemanning för biblioteksverksamhet om minst 20 timmar i veckan. Till din hjälp finns två manualer:
Under några år har vi hållit webbinarier i samband med KB-statistiken. För att göra det möjligt för fler att ta del av informationen, kommer vi i stället att göra filmer som man kan se, när det passar. Vi beräknar att lägga ut filmerna i mitten av januari.
Never stop developing!
Vi utökar våra supportteam i både Sverige och Norge och söker just nu efter nya kollegor. Om du känner någon med erfarenhet inom biblioteks- och informationsområdet och med samma kärlek till IT-system som vi, dela gärna med dig till ditt nätverk.
Vi söker två nya medarbetare, som ska arbeta med support, utbildning och implementering av bibliotekssystemet Cicero.
Möt Andreas - vår expert när det kommer till komplicerade supportärenden
När biblioteken beskriver något som vi i den svenska supporten inte förstår oss på, då kan vi be Andreas om hjälp. Han har koll på alla funktioner i Cicero, är en fena på att se detaljer i loggfiler, att förstå vad som har hänt och hur det kan lösas. Tekniska uppgifter, som test av nya funktioner och import av data, ligger också ofta på hans bord.
Andreas har arbetat på Systematic i många år och han har lång erfarenhet av bibliotekssystem. Han var bland annat en del av det ursprungliga teamet som lanserade Cicero till de danska folk- och skolbiblioteken. Idag är han en central och betydelsefull del av den tekniska ryggraden i supporten.
Inspiration - Digiteket
Digiteket är en plattform för digital fortbildning och inspiration vars främsta syfte är att öka kompetensen hos bibliotekspersonal gällande digital kompetens, medie- och informationskunnighet (MIK) och läs- och litteraturfrämjande.
Det är Kungliga biblioteket, KB, som ansvarar för Digiteket och en redaktion på Malmö Stadsbibliotek som har uppdrag att driva det.
Digiteket ska bidra till att sprida kunskap från biblioteksrelaterad forskning och omvärldsbevakning. Allt material som kan främja digital fortbildning och inspirera till läsfrämjande arbete har en plats på Digiteket. Materialet på Digiteket publiceras i form av kurser, artiklar och resurser. En kurs bygger på ett formaliserat lärande som följer en fast struktur, en artikel är friare i både form och innehåll och resurser är återpublicerat material utan någon större redaktionell bearbetning.
På Digiteket hittar du till exempel ämnesområden som Språkutveckling och läsförmåga. Under den rubriken finns artiklar om bland annat hur vi på olika sätt kan arbeta kring minoritetsspråk som hur vi arbetar med inlästa böcker och taktila böcker. Ett annat ämnesområde är Läslust och lässtimulans. Här finns både artiklar och kurser, såväl som tips på olika verktyg. Exempel på kurs är “Att leda en skrivkurs på temat fantasy”, en kort självstudiekurs om du vill ordna skrivarkurser på biblioteket. Många artiklar om olika inspirerande läsaktiviteter och lyckade läsprojekt hittar du också. Du hittar också länkar till olika verktyg, som till exempel en länk till Åbo biblioteks boktinder och information om hur det kommer sig att det finns.
Digiteket arbetar också med utvalda teman. Under hösten 2023 publicerar Digiteket, i samarbete med Kulturrådet, fortlöpande nya vetenskapliga lärresurser. Lärresurserna tar sin utgångspunkt i forskning och teorier om läsning, litteraturförmedling och biblioteksutveckling. Du som arbetar på bibliotek kommer därmed att få tillgång till vetenskapligt grundade lärresurser som stöd för ett vetenskapligt förhållningssätt.
Augustpriset
Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok är:
De tar allt ifrån mig, Linda Jones
Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon och Hanna Klinthage
Alla äter alla, Aron Landahl
Hundägarna och kattjägarna, Frida Nilsson
Kompassens hjärta, Anna Thulin
Presenten, Emma Virke & Emelie Östergren
Har du någon favorit bland de nominerade?
Helena Nordqvist Specialist, Implementation & Support